KATRIINAN TALLI

Etusivu      Tilat      Hevoset      Vuokraaminen      Tallitupa


JUNNUJEN RATAHARJOITUKSET 20.12.2014

Junnujen rataharjoitukset on nuorille tai muuten kokemattomille, kilpailemiseen tähtääville hevosille ja poneille tarkoitettu kisapäivänomainen harjoitushetki. Tapahtuma järjestetään Katriinan tallilla lauantaina 20.12.2014 klo 11 alkaen. Rataharjoituksissa jokainen ratsukko verryttelee kisanomaisesti kentän toiseen päätyyn rakennettuja esteitä ja suorittaa sitten valitsemansa tason esteradan. Luokkien jälkeen seuraa "palkintojenjako", joka tässä tapauksessa käsittää hevosten siirtymisen alkukaartoon kentän keskelle ja tapahtuman järjestäjän Marja Jagtin antaman ytimekkään palautteen harjoituksista.

Luokkiin mahtuu 7 ratsukkoa. Ilmoittautumiset sähköpostiin [email protected] otsikolla Junnueste muodossa Luokka (rivinvaihto) Ratsastajan nimi - <*a href="http:///www">Ratsun nimi<*/a> <*br> poista tähdet. Lisää viestiin lopuksi vastaukset alla oleviin kysymyksiin. Voit joko vastata lyhyen ytimekkäästi tai pohtia tarkemmin kysymyksiä vastauksissasi. Jos varaat paikan, lähetä vastaukset 2 päivän kuluessa ilmoittautumisesta.

1. Kuinka paljon hevosella oli entuudestaan kokemusta kilpailemisesta?
2. Yllätyit hieman hevosesi käytöksestä uudessa paikassa. Miten hevonen reagoi uuteen vilkkaaseen talliympäristöön?
3. Mitä hyviä ja huonoja puolia huomasit hevosesi kilpailutilanne-käyttäytymisessä tämän harjoituspäivän myötä?
4. Olisiko tälläisille harjoituspäiville kysyntää jatkossakin? Osallistuisitko myös koulurataharjoituksiin?

Luokat
1. kavaletit
2. 60cm


KIITOS OPETTAVAISESTA JA MIELENKIINTOISESTA TREENISTÄ KAIKILLE OSAANOTTAJILLE!

1. kavaletit 4/7

Katriina - Heijan Hilppa
Hilpalla oli entuudestaan vain yksi kisareissu-kokemus takana. Ratsastuskoulussa olemme käyneet ohjatuilla tunneilla, mutta eihän siellä sama hälinä ole kuin kisapäivinä. Yllätyin Hilpan käytöksestä, sillä kyseessä on herkkähipiäinen neiti. Odotin hermoilevaa käytöstä, mutta Hilppa olikin lähinnä utelias ja eloisa. Se oli normaalia herkempi ratsastaa, mutta ei antanut häslingin haitata. Hilppa kyllä vei tässä mielessä pisteet kotiin, siitähän on kasvanut jo iso tyttö! Eloisuutta tosiaan löytyi ja hevonen oli helppo saada liikkumaan pontevasti. Toisaalta Hilppa osoitti myös pientä kuumumista ja epäröintiä vilkuillessaan kesken radan verryttelyradalle. Tietenkin meillä oli hieman eri lähtötilanne kuin muilla osallistujilla, kun treeni järjestettiin omalla tallillamme. Hilpan kanssa olisi varmasti tarvetta myös koulurataharjoituksille, niin saadaan varmuutta siinäkin. Marja: Hilpan tunsinkin entuudestaan ja tiedän millainen jännittäjä se on. Yllätitte reippaudellanne, vaikka onhan kisahevosen käyttäytymiseen vielä pitkä matka. Teidän kohdalla tarkoitus ei kuitenkaan ole treenata kisamielessä, joten sinänsä Hilppa vaikuttaa jo edistyneen alkusyksystä.

Hanne - Ryövärin Tuulenruhtinas
Tumpun kanssa on vasta aloiteltu kilpailu-uraa ja etenkin esteillä ori on vielä melko raaka. Irtohypytetty on enemmän kuin selästäkäsin hypätty, jonka vuoksi tullaankin ihan tällaisiin harjoituskisoihin vaan kokeilemaan. Intoa tältä kuitenkin näyttäisi löytyvän senkin edestä ja tarkoitus olisikin tähdätä niihin korkeampiinkin luokkiin, kun saadaan vähän pohjaa alle. Tumppu on oriksi yleensä itse rauhallisuus joka paikassa, mutta tänään muut hevoset, kilpailutunnelma ja esteet tuntuivat olevan sille hieman liikaa.. Onneksi se suoritukseen vähän rauhoittui, mutta verryttelyssä meno oli kyllä sen mukaista, että meinasin lopettaa jo siihen. Suoritukseen Tumppu keskittyi ihan hyvin ja unohti muun hälinän aika hyvin mielentilastaan huolimatta. Verryttelyssä vauhtia oli kuitenkin vähän liikaa ja muutenkin ori tuntui olevan aika hermona uudesta ympäristöstä. Täytyy siis alkaa kuskailemaan sitä enemmän, jotta tottuu muuhunkin kuin kotitallin hevosiin ja ympäristöön. Ehdottomasti on kiinnostusta treeneille ja mielelläni tultaisiin myös kouluharjoituksiin. Kysymykset oli myös kiva suoritustapa tarinoinnin sijaan! Marja: Juuri tälläisiäkin hevosia varten näitä järjestetään. Kerroit hevosen olevan kotona hyvinkin rauhallinen, joten varmasti ajattelit myös ensimmäisten "kisojen" sujuvan hevoselta hyvin. Niin ne lauhkeimmatkin tapaukset osaavat yllätää. Ehdotan teille lisää tälläisiä harjoituksia ennen kisakausien aloittamista, kyllä teistä näppärä kaksikko tulee!

Lisa - P.K Himskatti Vieköön
Nämä olivat meidän ensimmäiset kilpailut. Hilma osasi ihmeen rauhallisesti käyttäytyä, taisi ratsastaja jännittää hevosta enemmän. Erittäin hyvä puoli oli tamman rauhallisuus, huonona ehkä keskittymisen puute, joka on tosin normaalia tämän ikäiselle. Meinasi kaverit viedä huomion “este”radasta, jolloin jouduin selästä käsin muistuttelemaan olemassaolostani. Junnujen estetreeni oli erittäin hyvä ja ennen kuulumaton idea virtuaalimaailmassa. Ehdottomasti osallistuisin junnujen kanssa jatkossakin! Marja: Mukava kuulla, että ideasta pidettiin. Sinä olit Hilman kanssa sympaattinen parivaljakko, jossa toista kiinnosti valitettavasti vähän enemmän kaverit kuin työnteko. Teillä näyttää olevan tosi hyvä side ja vaikutitte juuri sopivalta kaksikolta. Hienosti ylittyi kaikki esteet sen jälkeen, kun muistuttelit Hilmalle että hei, nyt tehdään hetki töitä ja sillä sipuli. Hyvä!

Disa - Ruupert
Meillä oli takana yhdet harjoituskilpailut. Uusi ympäristö uusine virikkeineen sai kotona niin rauhallisen orin vähän hämilleen. Tällä kertaa ei ollut ihan yhtä jännää kuin viimeksi, mutta muita piti silti pitää alkuun silmällä. Huonona puolena on pieni jännitys, joka toivon mukaan lähtee iän ja kokemuksen myötä. Ruupert säilyttää hyvän käsiteltävyytensä, mitä nyt muiden puuhasteluja on mukava seurailla (sivusta). Vähän lapanen kun on, ei ori onneksi tee itsestään numeroa kisapaikalla. Totesimme, että vilinään olisi hyvä ehtiä totuttautumaan tulemalla tarpeeksi aikaisin paikan päälle. Tällöin itse suorituksen aikana voi olla vähän helpompaa. Kaartoon meneminen ihan tuntemattomien vierelle oli tänään uusi asia, josta selviydyttiin hienosti parilla hörähdyksellä vierustoverille. Ensi vuoden puolella voisi olla pikkuponikokoisesta orista tulija tällaiseen tilaisuuteen, niin koulu- kuin esterataharjoitukseen. Marja: Erinomainen oivallus, että kisapaikalle kannattaa tulla ajoissa totuttautumaan. Ratasuorituksenne oli oikein passeli, en nähnyt siinä oikeastaan mitään vikaa. Lähinnä ennen ja jälkeen suorituksen hevosen mielenkiinto kiinnittyi juurikin sinne kamujen suuntaan. Komean hevosen olet hankkinut!


2. 60cm 3/7

lottis - Gillyard Herotico
Jonkin verran olemme Heroticon kanssa kierretty kilpailuja, mutta erilaiset kokemukset eivät ikinä ole pahitteeksi, varsinkaan kun nuori poniori kyseessä. Yllätyksenä tuli, että Herotico oli niin rauhallinen ja itsevarma, ottaen oriin hieman hankalan luonteen huomioon. Aluksi Herotico oli hieman jännittynyt ja hankalalla tuulella. Vaati minulta melkoisia ponnisteluja ja napakkuutta saada poni toimimaan. Alkuverrytelyt venyivät hieman tapellessani Heroticon kanssa, mutta itse kilpailutilanteessa onnistuimme melko hyvin. Viimeiset esteet menivät erinomaisesti, kun Herotico oli jo rentoutunut. Ehdottomasti tulisin mukaan, varsinkin nyt kun minulla on projektina oma piirretty panostuspolle, jonka kanssa varmasti kierrettäisiin kaikenlaisia tarinointitapahtumia. Koulurataharjoituksetkin olisivat todella kivoja! Marja: Olitte hyvin näppärä paketti, hienosti osasi nuori poni käyttäytyä esteradalla! Junnutreenille näyttää olevan kysyntää, joten keväällä olet sinäkin tervetullut uudelleen treenailemaan.

Aleksandra - Kalista BRN
Meillä ei ollut lainkaan kisakokemusta, agilitykisoissa olemme käyneet mutta muuten tamma ei ole kiertänyt lainkaan kisoja. Yllätyin positiivisesti! Kalista käyttäytyi suhteellisen fiksusti vieraassa paikassa. Muutorumba ilmeisesti onnistui hyvin eikä neiti hirveästi välitä vaikka roudataan uuteen paikkaan. Parannettavaa löytyy toki, turha säheltäminen pitäisi saada pois ja jännitys ei saisi purkautua niskoittelulla. Huomasin että uudet paikat eivät ole niin paha juttu Kalistalle ja tamma osaa käyttäytyä fiksusti kunhan haluaa. Hyviä puolia oli myös tamman "voitontahto", se yritti ekstrapaljon vieraassa paikassa muiden edessä. Huonoa on tuo yllämainittu että jännitys purkaantuu niskoittelulla ja turhalla sähläämisellä. Myös "laumasta" (verkkaryhmä) poistuminen kisaradalle oli pienen taistelun takana kun Kalista olisi mielummin jolkotellut kavereiden kanssa ympyrää. Lisäkysyntää olisi varmasti! Itse tulisin todella mielelläni myös koulupuolen treeneihin. Marja: Pientä sähläystähän teidän meno välillä oli, mutta tosi hyviäkin pätkiä nähtiin radalla. Sinne itse radalle lähteminen ei vielä luonnistunut kuin vanhalta tekijältä, joten etenkin sitä olisi hyvä treenata lisää. Pyydä vaikka muita hevosenomistajia ratsastamaan kentällä kanssasi ja teet sitten harjoitteita, joissa lähdet välillä muiden läheltä toiseen päätyyn ratsastamaan yksin.

Evia - Berrylove
Matkaratsastusta kisaamme enempi, mutta estekilpailuista ei Lupalla ole kovinkaan paljon kokemusta. Tarkemmin sanottuna ensimmäiset estekilpailut kävimme kokeilemassa kuun alussa, eikä hyvin mennyt. Tai meni hevosen osalta, mutta omalta osaltani ei voi sanoa samaa. Viimeinen sija oli meidän tulos. Luppa kyllä hyppäsi viimeisen esteen kieltoa lukuun ottamatta puhtaan radan, kun pitää niin paljon hyppäämisestä. Mutta minä en niin kovasti enää siitä touhusta lämpene. Säädinkin jännityksen ja pienen pelon takia ihan omiani koko radan ajan. Aikaisemmin olen kisannut isojakin esteitä, mutta tapaturman jälkeen asiat muuttuivat ja jo pienet esteet tuottavat päänvaivaa. Tamma on yleensä käyttäytynyt uusissakin paikoissa kuin olisi kotonaan, mutta tänään se oli hieman tavallista eloisampi. Noh, hyvää tässä Lupan energisyydessä oli varmasti se, kun tamma oli valppaana ja sitä mukaan myös herkempi. Hieman se meinasi kiitää verryttelyssä, mutta radalla keskittyi suorittamaan esteet hyvin - vaikkakin vauhdilla sielläkin. Mutta vauhdikkuutta lisäsi varmasti taas oma epävarmuuteni. Tällä kertaa ei sentään niin paljon pienten esteiden takia, vaan me kokonaisuutena. Talvikarvainen ex-ravuri ratsuhevosten seassa säheltämässä.. mitähän muut meistä oikein ajattelee? Varmasti vain että "menisivät kotiin säätämään". No kuitenkin taisi tulla puhdas rata? En ajatuksissani ollessani sitä tajunnut tarkistaa, mutta jalkojaan Luppa ainakin varoi. Ja hyvä aika, luulen. Sen verran rivakasti rata eteni. Esteharjoitukset tulevat tarpeeseen ja tietysti kouluratsastuskin. Se meiltä ja etenkin minulta sujuu paljon paremmin. Luppa vain lämpenee enemmän esteille. Marja: Luppa on hevonen, joka nauttii hyppäämisestä. Se vain vaatii myös ratsastajalta rohkeutta ja reippauta radalle, mikä nyt ehkä sinulta hieman uupuu. Luppa on hyvä kaveri sinulle siihen, että saat taas varmuutta esteratsastukseen, mutta sinulla täytyy olla oikea asenne mukana. Jos pyörittelet päässäsi vain epäonnistumisia ja pohdit mitä muut teistä sanovat, menee suorituksenne taatusti metsään. Hymyä huuleen ja reippaasti radalle, sinulla on innokas hevonen, joka haluaa päästä iloitsemaan kanssasi isomille esteille!


Huomioithan, että Katriinan talli on virtuaalitalli.
© Katriinan talli 2014. Ulkoasun kuvasta kiitos DonWright. Sivun koristekuva © AK