Maalaistalli Kapikkalan kunnan kirkonkylässä

Suojainen kuusimetsän ympäröivä miljöö tuo rauhan tunteen pihapiiriin. Meillä on tallilla aidattu ja valaistu kenttä, isot tarhat hyvällä pohjalla sekä lähinnä oreille tarkoitettu pihatto. Perheemme kotitalo pihoineen on aidattu erikseen tontille. Tiloissamme on ennen syksyä 2014 toiminut lyhyitä ajanjaksoja erilaiset hevosalan yritykset. Sijaintimme on siitä hieman ongelmallinen, ettei joukkoliikenne ihan kotiovelle saakka yllä. Useat yksityistoimintaa tarjonneet yritykset ovat kokeilleet tiloissa onneaan, huonosti siinä valitettavasti onnistuen. Teimme talliin peruskorjauksen ja suursiivouksen siirtyessämme tilan omistajiksi ja meillä onkin nyt täysin nykyaikainen, tilava ja turvallinen hevostilakokonaisuus käytössämme.

Tallirakennuksen lähettyvillä sijaitsee valaistu, yllättävän hyvänä vuodenajasta toiseen pysynyt hiekkakenttä, tallin hevosten tarhat sekä sellaiset arkiset tönöt kuten lantala, purula ja estekalustovaja. Oma kotitalomme seisoo tallialueella, mutta toivomme silti että turhat käynnit kotiovellamme jätetään väliin. Katriinan löytää yleensä kyllä tallista tai sen läheisyydestä. Hieman syrjemmässä, kotitalomme takana, sijaitsee orien suojaisa ja luonnonmukainen pihatto. Tallille kunnostettiin kolmen karsinan aittatalli vuonna 2014, mutta sen käyttö osoittautui työläämmäksi kuin pihaton ja päätallin käyttö, joten nyt hevosmäärän ollessa sopiva asuvat tammat ja ruuna tallissa ja orit pihatossa keskenään.


  


Valoisan tallirakennuksen liukuovet jättävät tilaa käytävälle ja kunnon kaappitilat mahdollistavat tavaroiden pitämisen järjestyksessä. Talliin tulee lämmin vesi, mutta tämän kanssa on ollut ajoittain paukkupakkasilla ongelmia. Karsinoissa on vesiautomaatit, suolakivi ja irroitettava ruokakippo. Mahdollisten vesikatkojen varalle ollaan varattu ämpärit kaappiin. Tallissa on yhteensä 8 karsinaa, joista kaksi on mitoitettu pikkuponeille. Tallista löytyy karsinoiden lisäksi pesari, tallitupa minikeittiö- ja wc-tiloineen, varustekaapit, rehuvarasto ja pieni kuivaustila pesukoneineen. Kuivikkeena karsinoissa käytämme turvetta.